Rusland en China bewapenen. Wat moet de NAVO doen?

Tweespraak

Ook al stijgen de Russische en Chinese defensiebudgetten, volgens Willem Staes van Pax Christi moeten de NAVO-landen niet volgen. Wel moeten ze het beschikbare budget slimmer inzetten.

Ruim een kwarteeuw na het einde van de Koude Oorlog lijkt de Russische dreiging opnieuw alomtegenwoordig. In Oekraïne, waar Rusland in 2014 de Krim annexeerde, een zware schending van het internationale recht, en in Syrië demonstreert het land al enkele jaren op brutale wijze zijn militaire macht. Een studie van het internationale onderzoeksinstituut RAND stelde eind 2016 dat Russische troepen in amper zestig uur Estland en Litouwen zouden kunnen overrompelen en dat de NAVO machteloos zou toekijken. Ondertusse…

Nieuwe machtsrelaties brengen de NAVO terug naar haar wortels van territoriale verdediging. Daarnaast moeten de lidstaten het internationale recht blijven verdedigen, stelt Alexander Mattelaer.

De meeste NAVO-lidstaten zijn niet van dichtbij betrokken bij wat zich afspeelt in Oost-Azië, maar ondergaan wel gevolgen. De Verenigde Staten hebben immers ook bondgenootschappelijke verplichtingen ten opzichte van Japan en Zuid-Korea en, informeel, een aantal landen in het Midden-Oosten. Die slorpen een groeiend deel op van de middelen van de Verenigde Staten en dus wordt Europa gewezen op zijn verantwoordelijkheid. Welke taken moet het militair apparaat van de NAVO vervullen? Wat hebben we nodig en wie draait ervoor op?
De antwoor…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €32
tot eind 2024

Registreer je hier