Heeft de Benelux na zestig jaar nog een meerwaarde?

Tweespraak

Ook als zestigjarige blijft de Benelux Unie een uniek model dat de Europese Unie inspireert tot meer en diepgaandere Europese integratie, zegt Thomas Antoine.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

De Benelux, die in 1944 startte als een douane-unie, werd in 1958 een Benelux Economische Unie. In 2008 kwamen er formeel nieuwe onderwerpen bij zoals duurzame ontwikkeling en veiligheid, waardoor het een Benelux Unie werd. Als voorloper van de Europese Unie speelden België, Nederland en Luxemburg een belangrijke rol bij de Europese integratie. In 1985 lagen ze, samen met Frankrijk en Duitsland, ook mee aan de basis van het Verdrag van Schengen.
De bestaansreden van de Benelux en de toegevoegde waarde i…

De Benelux denkt te weinig strategisch na en verzandt te zeer in technische dossiers, meent David Criekemans. Nochtans biedt het huidige tijdskader kansen op meer politieke samenwerking.

Het Benelux-verdrag dateert van 1958 en moet worden gezien in het kader van het Europese Verdrag van Rome uit 1957. De Benelux-landen konden op sommige domeinen verdergaan in hun integratie. Naarmate de nieuwe Europese Unie zich echter ontwikkelde, raakte de Benelux achterhaald.
In 2008 besliste de Benelux om zich te focussen op enkele niches: de interne markt en de economische unie, duurzame ontwikkeling, justitie en binnenlandse zaken. Daar valt belangrijk doch technisch complex grensoverschrijdend werk te leveren. Zo wordt er onde…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €32
tot eind 2024

Registreer je hier