Ook voor andere erkende religies een officiële feestdag?

Tweespraak

Mensen van andere religies een officiële feestdag toekennen is volgens Johan Vrints van ORBIT een manier om hen als volwaardige burgers te erkennen. Dat kan best zonder al te veel aan tradities in te binden.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

In ons land zien we een groeiende diversiteit aan erkende en niet-erkende religies en levensbeschouwingen. Die hebben elk hun eigen kalenders met feestdagen, gebaseerd op de gang van zon en maan of de levens van hun stichter. Die feesten volgen dus niet de wetmatigheden van onze economische kalender, die ook een stuk onze religieuze kalender is (of veeleer was).
Op zich geen probleem dus wanneer mensen van die overtuigingen weten dat ze in de kersttijd enkele dagen geen winkel, bank en overheidsdienst k…

Volgens Vincent Kemme, verantwoordelijke van de gemeenschap Emmanuel in Vlaanderen, doen we maar beter de christelijke wortels van onze cultuur recht door onze feestdagen te behouden.

Moeten de andere erkende religies ook een officiële feestdag krijgen? Wat moet je antwoorden op een dergelijke vraag, wanneer die gesteld wordt tegen de achtergrond van onze ‘postchristelijke’ westerse cultuur die de christelijke feesten al niet meer begrijpt? Kerstmis is slechts een familiefeest met cadeautjes, lichtjes in de duisternis van de lange winternachten, een feest van vrede. Wie weet nog dat het ging om de geboorte van Jezus, God die als mens op aarde is verschenen? Pasen is een lentefeest geworden, met chocolade-eitjes verstopt …

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €66
tot eind 2025

Registreer je hier