De tienduizenden gezondheidsapps die nu al beschikbaar zijn, leiden er volgens Hendrik Cammu, gynaecoloog aan de Vrije Universiteit Brussel, allereerst toe dat het ziektegevoel toeneemt.
Je gezondheid checken met applicaties voor een smartphone is niet het beste idee. Je riskeert van potentieel gezonde mensen neuroten te maken die om de haverklap hun mobieltje raadplegen om te zien of ze nog leven. Zeker, gezondheidsapps kunnen interessante instrumenten zijn om zieken te helpen met hun behandeling of om ze te waarschuwen wanneer er gevaar dreigt. Denk maar aan suikerziekte of andere chronische ziektes die een nauwkeurige opvolging vereisen. Kortom, apps zijn veelbelovend wanneer ze de therapie…
De digitalisering van onze leefwereld kun je niet meer tegenhouden, meent Eric Van der Hulst van imec. Als we ons gezond verstand gebruiken, kunnen gezondheidsapps burgers bewuster maken.
De verregaande digitalisering van onze leefwereld is geen keuze meer, maar een feit. Dat is ook zo in de gezondheidszorg. Er bestaan al honderdduizenden gezondheidsapps van diverse kwaliteit en betrouwbaarheid, vaak met een commercieel doel. Dat leidt in ons land, met zijn kwalitatief hoogstaande en sterk gereguleerde sociale zekerheid, tot wantrouwen en weerstand.
Bekommeringen over de veiligheid, de privacy en de medische evidentie zijn natuurlijk terecht. Wel is het jammer dat ze vaak worden aangegrepen om de digitale revolutie te…