Is China op dit moment het gevaarlijkste land ter wereld?

Tweespraak

Een gebrekkige kennis van de Chinese gewoonten en cultuur leidt ertoe dat we China ervaren als een dreiging. Dat hoeft niet zo te zijn, zegt Bart Horsten, mochten we ons beter informeren

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

Veel westerse bedrijven, beleids-makers, media en zogenaamde China-experts vervallen nog geregeld in de klassieke vooroordelen en stereotiepe stellingnames over ‘de Chinezen’. Dat wordt vaak geïnspireerd door allerlei uit de context gerukte verhalen, bijvoorbeeld over het sociale kredietsysteem, de internetcensuur, de zogezegde cyberaanvallen op de Belgische delegatie in november 2019 of met betrekking tot namaakproducten en voedingsschandalen in China. Veel van de commentaren die je in de pers of op het inter…

Lange tijd was het Westen overtuigd dat de opkomst van het Chinese gevaar kon worden voorkomen door China te integreren in de globale economie. Een verkeerde veronderstelling, zegt Astrid Pepermans.

De toetreding van China tot de Wereldhandelsorganisatie in 2001 zou leiden tot democratisering en economische liberalisering. Een misvatting, zo blijkt. President Xi Jinping haalt de economische teugels strakker aan dan ooit. Bedrijven worden, mits passend in de beleidslijnen van de Communistische Partij, flink ondersteund. Daarenboven wordt de Chinese markt, ondanks talloze handelsmissies en onophoudelijke dialoog, slechts voorwaardelijk opengesteld. Wat de democratisering betreft, zijn we nog verder van huis. De virtuele Chinese Muur word…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €66
tot eind 2025

Registreer je hier