Leert corona ons dat we meer overheid nodig hebben?

Tweespraak

Volgens filosoof en econoom Antoon Vandevelde confronteert de coronacrisis ons met de grenzen van overheidsingrijpen. Ook over de rol van de staat op economisch vlak is hij terughoudend.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

De coronacrisis versterkt een maatschappelijke tendens die al een tijd opgang maakt. Individuele keuzes die twintig jaar geleden voor de meesten nog volstrekt onproblematisch waren, hebben nu een ethische lading. Vlees eten of vegetariër worden, met de auto om broodjes rijden of de fiets nemen, een citytrip met het vliegtuig of niet. Het ecologische bewustzijn leidt al enige tijd tot een moralisering van het dagelijkse leven. Gezondheidsimperatieven zetten die trend voort. Nu worden we gedwongen om ons te vera…

Als we nu niet investeren in een sterkere overheid, zetten we volgens econoom en politicoloog Sacha Dierckx de welvaart en het welzijn van de huidige en toekomstige generaties op het spel.

Waar zouden we vandaag staan zonder die soms vermaledijde overheid? Zonder ons systeem van tijdelijke werkloosheid was de ontslaggolf als gevolg van de coronacrisis immens geweest. Zonder werkloosheidsuitkeringen voor mensen die door de pandemie hun baan verloren zou de financiële ellende veel meer wijdverspreid zijn. Zonder premies voor zelfstandigen en bedrijven zou de economische neergang een pak zwaarder zijn.
Toch werden tijdens de crisis ook de mazen in het sociale vangnet pijnlijk duidelijk. Denk maar aan kunstenaars, freelanc…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €66
tot eind 2025

Registreer je hier