Kies je voor het klimaat voor de stad of het platteland?

Tweespraak

Nabijheid en efficiëntie zijn volgens stedenbouwkundige en landschapsarchitect Björn Bracke de sleutelbegrippen in dit debat. Voor het klimaat gaan we best wat meer stedelijk wonen.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

De discussie over de tegenstelling tussen wonen in de stad of op het platteland wortelt in de politieke ideologieën in de naoorlogse periode tussen de christelijke zuil, die streefde naar de groei van individuele woningen in de dorpen onder kerktoren, en de socialistische visie die groepswoningbouw in de steden proclameerde. Sedertdien evolueerde Vlaanderen naar een hybride situatie, waarin het verschil tussen beide condities zich vooral situeert in onze mentale en politieke constructies. Niettemin zijn er in …

We mogen de discussie over steden en platteland niet verengen tot het klimaatthema, meent Christian Stivigny. Belangrijker nog is dat we zuiniger en verstandiger omspringen met onze open ruimte.

Landelijke Gilden is een socio-culturele plattelandsvereniging en actief in meer dan de helft van de Vlaamse dorpen. Meer dan 60.000 gezinnen zijn lid van onze vereniging en we bereiken met onze activiteiten meer dan een half miljoen deelnemers. Je zou dus kunnen denken dat ik allerlei argumenten ga aanbrengen om te ‘bewijzen’ dat wonen op het platteland beter is voor het klimaat. Zo zou ik kunnen aanhalen dat in de zomer het in de steden veel warmer wordt en dus ook het gebruik van airco’s dan veel hoger is dan op het platteland, waarover …

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €32
tot eind 2024

Registreer je hier