Is de psychoanalyse nu wel of geen kwakzalverij?

Tweespraak

Voor Ariane Bazan, bioloog en psycholoog, bevatten de theorieën van Sigmund Freud, grondlegger van de psychoanalyse, enkele ideeën die toelaten om wetenschappelijke data over ons brein te interpreteren.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon
Als psycholoog die echter tegelijk en allereerst ook bioloog is, ben ik ervan overtuigd dat de basisinzichten van Sigmund Freud, de grondlegger van de psychoanalyse, een kader vormen dat ons toelaat intrigerende bevindingen uit de hersenwetenschappen over de werking van de menselijke geest beter te begrijpen. Hoe sterk ze ook tegen onze intuïtie lijken in te druisen, Freuds belangrijkste concepten blijken een handig kompas om vooruitgang te boeken in dat neurologische onderzoek.
Neem nu de verdringing. Volgens Fre…

Praten met een psychoanalyticus die zorgvuldig naar je luistert, kan beslist deugd doen. Volgens Filip Buekens betekent dat echter niet dat Freud de oorzaken van onze wankele gevoelens blootlegde.

„Moeten we dat nog geloven?”, krijg ik soms voorgeschoteld wanneer de naam Freud valt. Is de psychoanalyse echt dood? Neen en ja, maar dat betekent natuurlijk niet dat Freud daarmee een onbelangrijk nevenpersonage in de geschiedenis van de ideeën is geworden. De figuur van Freud creëerde een denkklimaat waarmee we allemaal wel enigszins vertrouwd zijn: dat we onbewuste motieven hebben, dat seksualiteit een grote rol speelt, dat relaties tussen ouders en kinderen vaak veel complexer zijn dan die tussen vrienden, enzovoorts. De meest invloedr…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €32
tot eind 2024

Registreer je hier