Moeten gevaccineerden meer rechten krijgen?

Tweespraak

Mensen die gevaccineerd zijn, kunnen sneller meer vrijheid krijgen dan anderen. Dat is geen vorm van ongeoorloofde discriminatie, meent Patrick Loobuyck.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

In onze samenleving worden mensen in principe gelijk behandeld. Dat is alvast het uitgangspunt: iedereen gelijk voor de wet. Enkel als er sprake is van ‘relevante verschillen’, is ongelijke behandeling verantwoord. Wie niet het juiste diploma heeft, kan geweigerd worden voor een bepaalde job. Als iemand geweigerd wordt wegens religie, geslacht of huidskleur, is dat discriminatie. Dat zijn immers geen ‘relevante’ kenmerken.
Omdat we niet iedereen die dat wil tegelijk kunnen vaccineren, krijgen we de kome…

Als gevaccineerden meer rechten of vrijheden gaat toekennen dan niet-gevaccineerden, zet je de deur open naar ongelijkheid, zegt Toon Lowette. Zijn devies: samen uit, samen thuis.

Tot er een voldoende niveau van immuniteit en zekerheid is bereikt, mogen de persoonlijke vrijheden niet per individu worden ingeperkt of onder druk komen. Samen uit, samen thuis. Zo niet staat de poort open voor discriminatie, stigmatisatie, ongelijkheid, fraude en gebruik van privileges. Zo niet gaan financieel en sociaal kwetsbare groepen – die al meer te lijden krijgen onder de pandemie – bijkomend zware gevolgen ondervinden. De ongelijkheid zal nog toenemen voor mensen in armoede, met een beperkt sociaal netwerk en met minder toegang t…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €32
tot eind 2024

Registreer je hier