Moeten de Rode Duivels het WK in Qatar boycotten?

Tweespraak

Volgens journalist Steven De Foer is het te laat en te nadelig voor de slachtoffers om het WK in Qatar alsnog te boycotten en kunnen teams het evenement zelf aangrijpen om de wantoestanden aan te klagen.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

De beslissing het wereldkampioenschap voetbal toe te wijzen aan een bloedhete zandbak als Qatar stonk vanaf het begin naar corruptie. De bewijzen stapelden zich op en het veranderde niets: Qatar is een grote sponsor van het westerse voetbal. Cynisch.
Het zwaartepunt van de verontwaardiging heeft zich verlegd naar de dramatische behandeling van hedendaagse slaven uit landen als Bangladesh, de Filipijnen, Nepal, Sri Lanka. Volgens een ruw onderzoek van The Guardian zouden al 6.500 doden zijn gevallen onde…

Volgens Hein Meurs van het Comité Cancel Qatar uit Nederland biedt een verplaatsing van het WK de beste garanties dat de situatie voor de als slaven uitgebuite arbeiders er daadwerkelijk verandert.

Het WK voetbal in Qatar vindt plaats in 2022, maar is nu al het meest omstreden toernooi in de geschiedenis. Merkwaardig genoeg wordt een boycot ervan nauwelijks overwogen. Dat stelde de Nederlandse sportjournalist Willem Vissers onlangs vast in de Volkskrant. Wij betwijfelen dat. Dat mensenrechtenorganisaties als Amnesty International geen boycot bepleiten, wordt door pers, nationale teams, spelers en FIFA dankbaar aangegrepen als vergoelijking. Bij een boycot zouden immers die duizenden als slaven uitgebuite arbeiders voor niets hebben ge…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €66
tot eind 2025

Registreer je hier