Is er in Vlaanderen plaats voor wolven?

Tweespraak

Mensen en wolven kunnen in Vlaanderen perfect samenleven, zegt bioloog Koen Van Den Berge. Veehouders kunnen zich eenvoudig beschermen en worden vergoed indien er toch vee verloren gaat.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

Wolven staan bij velen symbool voor de woeste natuur. Toch is – of was – het geen ‘eigen keuze’ van de wolf om te leven in onherbergzame regio’s. Dat was het resultaat van eeuwenlange vervolging. Enkel in de meest onherbergzame streken was de mens er niet in geslaagd de soort uit te roeien.
Een gewijzigde maatschappelijke houding heeft ertoe geleid dat inmiddels heel wat grotere zoogdieren hun vroegere areaal opnieuw zijn gaan innemen, ook de wolf. Wolven hebben veel angst voor de mens overgehouden aan …

Voor Marco Goossens, burgemeester van Oudsbergen, moeten we dringend het wolvenbeleid aanpassen om het vertrouwen bij de inwoners en in het bijzonder de dierenhouders te herstellen.

Welkom wolf! Na de hoerastemming over de terugkeer van de wolf in onze contreien ging het aanvankelijk twee en een half jaar goed. Die terugkeer was een teken dat onze natuur zich langzaam herstelt. Als gemeente hebben we onze inwoners en dierenhouders gesensibiliseerd en steeds een positief verhaal gebracht.
De terugkeer van de wolf is een Europees succesverhaal. In heel Europa herstelt de wolvenpopulatie zich. Daardoor zwerven jongvolwassen wolven uit naar streken die daarvoor eigenlijk minder geschikt zijn. Oudsbergen is de mooist…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €32
tot eind 2024

Registreer je hier