Moeten we onze katten maar beter binnenhouden?

Tweespraak

Volgens Arie Trouwborst zijn er enkel maar redenen om een eind te maken aan het fenomeen van de buitenkat. Als schadelijke uitheemse soort maken onze poezen immers al te veel slachtoffers.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

Het ja-standpunt verdedigen, is dankbaar werk voor mij, want er zijn geen goede redenen om het fenomeen van de buitenkat voort te zetten. De enige reden dat het nog bestaat, is dat het ‘nu eenmaal’ gaat om een sterke gewoonte onder een deel van de kattenbezitters. Echter, sterke gewoontes, dat waren roken in openbare ruimtes en het legen van de bedpan uit het raam ooit ook.
Uw (klein)kinderen en uw hond mogen niet zomaar in de tuin van de buren komen, laat staan dat ze er hun behoefte zouden mogen doen…

Katten kunnen binnen overleven, maar zijn daarom niet gelukkig, meent Ann Degreef. Dat katten soms vogels vangen, weegt volgens haar niet op tegen de impact van de mens op het vogelbestand.

Toegegeven, katten die nooit naar buiten mogen, zullen niet omkomen van honger en dorst. Zijn die dieren echter gelukkig? Hoewel er inderdaad factoren zijn die het leven van een binnenkat leefbaar maken, zoals een gezond dieet en pakweg een klim- en krabpaal, is er voor een gelukkig poezenleven meer nodig. Een binnenkat wordt immers beperkt in de uitoefening van het kateigen gedrag.
Katten voelen zich in hun sas als ze beschikken over een groot territorium dat ze kunnen beschermen. Dat territorium strekt zich uit over de binnen- en d…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €32
tot eind 2024

Registreer je hier