Moeten stages voortaan worden betaald?

Tweespraak

Frédéric Piccavet van het European Youth Forum stelt vast dat almaar meer bedrijven misbruik maken van gratis stages na de opleiding en pleit er dan ook voor om die gratis stages te verbieden.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon
Voor wie al vele jaren actief is op de arbeidsmarkt is het moeilijk om het zich voor te stellen, maar een groeiend aantal werkgevers verwacht van jongeren dat ze maanden- en jarenlang stages doen die niet eerlijk worden betaald. In veel sectoren vervangen onbetaalde of slechtbetaalde stages almaar vaker startersbanen. Bovendien telt België volgens de laatst beschikbare statistieken meer onbetaalde stages dan enig ander land in de Europese Unie.
Toen mijn organisatie, het Europees Jeugdforum, eerder dit jaar jonge …

Volgens Jan Denys van Randstad is een stage allereerst bedoeld als een leerschool waarbij ondernemingen investeren in een stagiair die daardoor heel wat zinvolle kennis en vaardigheden verwerft.

Indien er geen ruimte meer zou bestaan voor onbetaalde stages, dan zou dat een grote verschraling betekenen. Een stage is immers niet allereerst gericht op het produceren of het creëren van waarde, maar op het leren door het opdoen van praktijk- ervaring. Dat leren gebeurt echter niet zomaar. Het bedrijf of organisatie waar je stage loopt moet er immers de nodige middelen en mensen voor vrijmaken. Wanneer je dan dankzij die inspanningen een waardevolle stage aangeboden krijgt die je toelaat heel wat op te steken en je competenties te ontwik…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €66
tot eind 2025

Registreer je hier