We kunnen niet blijven groeien in een eindige wereld, meent Jonas Van der Slycken, doctor in de economie. We moeten leren te ontgroeien, dat komt de mens zowel als de planeet ten goede.
„Jazeker!”, zou een doorsnee-econoom stellig verkondigen. Groei is essentieel, want zonder belanden we in een infernale spiraal, waarbij consumptiedaling, werkloosheid en ontslagen elkaar aanjagen. Groei dus als vereiste om ons kapitalistische bestel draaiende te houden.
Maar bomen groeien niet tot in de hemel, daar kan je PFOS/gif op innemen. Al wie gelooft dat exponentiële groei oneindig kan doorgaan in een eindige wereld is ofwel gek of een econoom volgens Kenneth E. Boulding, een zeldzame econoom di…
Zij die de ‘ontgroeidoctrine’ propageren, slaan op diverse punten de bal mis, zegt Thomas Rotthier, ecomodernist en coauteur van het boek De wereld red je niet met minder, minder, minder.
Om onze planeet leefbaar te houden, moeten we economische groei loslaten en ons energie- en grondstoffengebruik drastisch terugschroeven. Door collectief te consuminderen, kunnen we de planetaire grenzen respecteren en een ecologische catastrofe vermijden. Dat is samengevat de ontgroeidoctrine die de laatste jaren aan populariteit wint bij academici en activisten, maar er zijn heel wat problemen mee.
Ten eerste vergt ontgroei een sterk geplande economie die gecontroleerd wordt door de overheid en burgerpanels. Zo willen ontgroeiers e…