Moet de meerderjarigheid worden verhoogd of verlaagd?

Tweespraak

De Gezinsbond pleit voor getrapte meerderjarigheid. Het vermogen tot zelfstandig denken en inschatten van situaties is niet hetzelfde op twaalf, zestien of achttien jaar, stelt Erika Coene vast.

De Gezinsbond pleit voor een getrapte meerderjarigheid. Vandaag lijkt het alsof de wetgever ervan uitgaat dat het vermogen tot zelfstandig denken tussen nul en achttien jaar onbestaande is, om dan plotseling, op de dag van de achttiende verjaardag, helemaal ontwikkeld te zijn. De realiteit is dat dat vermogen geleidelijk groeit. Daarom is het goed tussenstappen in te bouwen op de weg naar volwassenheid. Elk van die stappen brengt verruimde bevoegdheden voor de minderjarige mee en geeft betrokkenen de kans een …

Schuldinzicht en beheersing van daden zijn op de leeftijd van achttien jaar niet afgerond. Daarom is het niet onzinnig de strafrechtelijke meerderjarigheid op te trekken, meent Johan Put.

Leeftijdsgrenzen zijn in het recht alomtegenwoordig, maar doen ook altijd vragen rijzen. Dat is ook zo wat de strafrechtelijke meerderjarigheid betreft. Op dit moment ligt die grens bij ons op achttien jaar. Een uitzondering daarop is de zogenoemde uithandengeving, een systeem dat het in bepaalde gevallen mogelijk maakt het strafrecht (voor volwassenen) toe te passen op jongeren die op hun zestiende of zeventiende feiten pleegden.
Ongetwijfeld zijn er redenen om aan die leeftijdsgrenzen te raken. (Vrij) recente wetenschappelijke inzi…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €66
tot eind 2025

Registreer je hier