Tien jaar na de bankencrisis: is de financiële wereld veiliger?

Tweespraak

Strengere kapitaalregels moeten banken bestand maken tegen een crisis, maar ze zijn niet streng genoeg, meent Patrick Claerhout. Ook de cultuur van winstbejag en eigenbelang is niet veranderd.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

Voor de bankiers is het duidelijk: de banken zijn een stuk veiliger dan tien jaar geleden, toen de sector ei zo na collectief in de afgrond donderde. Om dat te staven, verwijzen ze naar de strengere kapitaal- en liquiditeitsregels waaraan ze moeten voldoen.
De regelgevers legden na de crisis van 2008 inderdaad strengere maatstaven vast. Banken moeten meer kapitaal aanhouden, zodat hun buffers groter zijn om de verliezen bij een nieuwe crisis op te vangen. Het probleem is dat de gestelde kapitaalvereiste…

De bankwereld heeft zijn lesje geleerd, zegt Karel Van Eetvelt. De banken legden een solide buffer aan tegen mogelijk nieuwe schokken en tal van regels bieden bescherming aan de klant.

Tien jaar na de financiële crisis zijn onze banken een stuk sterker, solider en dus gezonder. De jongste jaren werkten ze dan ook hard aan hun solvabiliteit en liquiditeit. Ze zetten nu meer kapitaal opzij als buffer tegen eventuele nieuwe schokken. Zo steeg hun eigen vermogen in tien jaar tijd met 51 procent. Daar komt bij dat de Belgische financiële instellingen hun meest risicovolle activiteiten drastisch hebben afgebouwd. Getuige daarvan hun balanstotaal dat met 26 procent is gekrompen.
Voorts houden banken nu een grotere voorraa…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €32
tot eind 2024

Registreer je hier