Waarom kan niet iedereen aan loopbaansparen doen?

Tweespraak

Loopbaansparen geeft werknemers de kans om hun loopbaan zelf beter te sturen, zegt Monica De Jonghe. Het is echter beter de regeling te kaderen in een ruimere hervorming van ons verlovensysteem.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

De wet Werkbaar Wendbaar Werk voert het loopbaansparen in. Helaas bereikten werkgevers en vakbonden daarover geen consensus in de Nationale Arbeidsraad (NAR).
Er komt dus geen algemene regeling voor iedere Belgische werknemer. Werknemers zullen afhangen van de sector of onderneming waarin ze werken. Als er een sector- en/of ondernemingscao wordt afgesloten, zouden werknemers ‘tijd’ kunnen opsparen om later in de loopbaan op te nemen als verlof. De nadruk ligt op autonomie: werknemers kunnen zelf hun loo…

Het loopbaansparen kan een aanvulling zijn op het tijdkrediet, dat uit collectieve middelen wordt gefinancierd, maar niet meer, beklemtoont Mathieu Verjans.

Het ACV is van nature voorstander van brede, algemeen geldende kaderregelingen die een individu naar zijn of haar eigen wensen, noden en mogelijkheden kan invullen. Daarom waren we begin jaren 2000 ook de meest vurige voorstanders van het systeem van tijdkrediet. In de nationale cao tijdkrediet werden de voorwaarden vastgelegd binnen dewelke werknemers minder kunnen werken zowel als een uitkering uit de sociale zekerheid krijgen om het inkomensverlies te dekken. De werknemer kan zelf kiezen of, wanneer en hoe hij of zij dat recht invult (ha…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €32
tot eind 2024

Registreer je hier