Johan Bruyninckx stelt zich de vraag of een mensenleven niet meer waard is dan de vertrouwelijkheid van de informatie die een priester tijdens het sacrament van de biecht verwerft.
Volgens canon 983 van het kerkelijk wetboek is het biechtgeheim niet enkel onschendbaar, het is bovendien ten strengste verboden op welke wijze en om welke reden dan ook iets bekend te maken over de boeteling. Het is de biechtvader bovendien verboden de kennis verkregen uit de biecht te gebruiken op een wijze die bezwarend is voor de boeteling, ook al is elk risico op bekendmaking uitgesloten.
De eventuele toelating van de boeteling daartoe doet geen afbreuk aan de plicht tot geheimhouding. Het absolute…
„De biecht is geen doofpot voor misdaden”, zegt priester Eric de Beukelaer. Vanuit het sacramentele karakter ervan is het biechtgeheim volkomen onschendbaar.
Het biechtgeheim is volkomen onschendbaar. Dat maakt canon 983 van het kerkelijk wetboek duidelijk. Die onschendbaarheid behoort tot het wezen van het sacrament, maar geldt dan ook enkel maar binnen dat kader.
Wie bepaalde informatie aan een priester toevertrouwt, hetzij via een gesprek of schriftelijk, wordt beschermd door het algemene beroepsgeheim dat ook geldt voor artsen, politieagenten, leerkrachten en maatschappelijk assistenten. Dat geheim kan, in uitzonderlijke gevallen bepaald door de wet, worden doorbroken.
Van biec…