Beleid afdwingen via de rechtbank, democratisch of niet?

Tweespraak

Burgers die de overheid voor de rechter dagen verstoren de werking van de democratie niet. Volgens Europees advocaat Denis Philippe houden ze haar net in stand.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

„Elke daad van de mens waardoor aan een ander schade wordt veroorzaakt, verplicht degene door wiens schuld de schade is ontstaan, die te vergoeden.” Dat stelt artikel 1382 van het burgerlijk wetboek. Het principe betreft onder meer individuen en bedrijven. Het geldt echter ook voor de staat. Dat wordt vandaag door niemand meer betwist, ook niet door de uitvoerende of wetgevende macht, na de vorderingen die de voorbije eeuw werden gemaakt in het denken daarover.
Ik zie dus niet in waarom burgers de staat…

Als rechten boven wetten gaan, worden rechters verplicht om politieke macht uit te oefenen, meent advocaat Fernand Keuleneer. Het afdwingen van rechten via de rechtbank is dus niet democratisch.

Volgens de grondwet leven we in een democratie waarin verkozen vertegenwoordigers wetten stemmen en het beleid bepalen. Tot in de vroege jaren 1970 was de wet de hoogste rechtsnorm, met voorrang op alle andere. Er was zelfs geen mogelijkheid om de wet te toetsen aan de grondwet. Sindsdien evolueerden we naar een omgekeerde toestand, waarin de wet zich bijna op de bodem van de juridische piramide bevindt. Mensenrechten, grondrechten en fundamentele rechten gaan voor wetten.
Waren die rechten voorheen veeleer beperkend opgesomd, nu is …

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €66
tot eind 2025

Registreer je hier