Moet de liturgie het boekje volgen of mag men variëren?

Tweespraak

Hoe mooi en rijk sommige zelfgemaakte teksten ook zijn, volgens Karlo Tyberghien evenaren ze nooit de rijkdom van de liturgische teksten die de Kerk aanreikt en die niet louter mensenwerk zijn.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

Niemand heeft God ooit gezien, behalve Hij die Hem is komen openbaren, Jezus Christus. Toch beweren gelovigen dat ze God kunnen voelen, zien, horen of beter nog ervaren. Het is net de ervaring van een God die dicht bij de mensen staat die centraal staat in de liturgie.
De liturgie is niet louter een zaak van mensen, maar een zaak van God. Gelovigen mogen de liturgie dus zien als een geschenk dat ons in staat stelt de ervaring met God dieper te beleven en die met elkaar te delen. De Kerk is zich bewust v…

God heeft de vorm van de liturgie niet voorgoed vastgesteld. Dat meent Jean-Paul Vermassen. Volgens hem mogen we dan ook ons eigen antwoord geven aan God, in vele liturgische kleuren en talen.

Waarom zouden we niet creatief mogen zijn met liturgie? We kunnen toch niet zeggen dat God alle liturgie voor eens en voor altijd heeft vastgelegd? We kunnen toch niet beweren dat God uitsluitend toegankelijk is via de officiële liturgie, uitgeschreven door het kerkelijke leergezag?
Jezus herhaalde voortdurend dat niemand exact kan zeggen wat Gods wil en wet is. Wie dat toch beweert, doet God onrecht aan. God is groter en anders dan wij menen, vaak ook anders dan godsdienstige leiders beweren. Jezus schenkt ons vrijheid: ons spreken …

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €32
tot eind 2024

Registreer je hier