Volgens Jürgen Geerdens is een onderhandelde bezetting van een leegstaand eigendom voor heel wat mensen het enige alternatief voor op straat te leven en te slapen.
Kraken is het bezetten van iemands eigendom zonder daarvoor te beschikken over de toestemming van de eigenaar. In strikte zin is kraken dus inbraak, maar de vraag hier gaat verder. Is het soms gerechtvaardigd om in te breken? Om daarover te oordelen, moet je enerzijds nagaan waarom en hoelang een goed leegstaat en anderzijds waarom iemand andermans goed bezet.
Een gebouw kraken dat sinds korte tijd leegstaat omdat het wisselt van eigenaar of in afwachting is van verhuur of omdat iemand met vakantie is, …
Iedereen zou baat hebben bij een regeling die eigenaars toelaat noodlijdende, niet-kwaadwillige krakers op een legale manier tegemoet te treden, meent Roland Haentjens van de Eigenaarsbond.
Een pand kraken is illegaal. Van dat standpunt moeten we nu uitgaan. Sinds 16 november 2017 is immers de nieuwe antikraakwet van kracht. Situaties waarbij eigenaars terugkeren naar hun pand en machteloos moeten vaststellen dat hun eigendom gekraakt werd, liggen normaal gezien achter ons. De wet verbiedt zowel het kraken van tijdelijk verlaten woningen, waarvan de eigenaars bijvoorbeeld op wereldreis zijn en die vol huisraad staan, als het kraken van leegstaande woningen. Bovendien beperkt ze zich niet tot woningen in de strikte zin van het …