Rem zetten op de ‘appartementisering’ van onze dorpen?

Tweespraak

Tegen 2040 mag in Vlaanderen geen extra open ruimte meer worden aangesneden. Een goede zaak, stelt Tom Coppens, maar laat ons al starten met dorpskernen op een kwalitatieve manier te verdichten.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

In Vlaanderen wordt dagelijks zes hectare of liefst twaalf voetbalvelden open ruimte ingenomen. Wat het morsen met ruimte betreft zijn we koploper in Europa. Door onze lintbebouwing en de vele verkavelingen met vrijstaande woningen wordt nergens zo veel ruimte per inwoner gebruikt en dermate verspreid gewoond. Dat heeft maatschappelijke gevolgen. Als woningen, winkels, scholen en werkplekken ver uit elkaar liggen, genereert dat meer automobiliteit. Het gevolg is gekend: hoewel de lengte van ons infrastructuurn…

Inzetten op verdichting met hoogwaardige inbreidingsgerichte projecten, daar is iedereen het over eens, zegt Marc Dillen. Maar enkel doorgedreven ‘verappartementisering’ biedt geen soelaas.

Tegenwoordig juichen sommige opinie- en beleidsmakers de ‘verappartementisering’ van Vlaanderen toe. Bouwblokken van acht tot twaalf verdiepingen hoog zouden volgens hen de toekomst zijn, ook in dorpskernen. Een dergelijke ingreep verandert echter het karakter van een dorp en de leefomstandigheden van de inwoners drastisch. Hoewel inzetten op appartementen in dorpskernen kan tegemoetkomen aan bijvoorbeeld veranderende woonwensen van ouderen die zich dichter bij winkels en andere voorzieningen willen vestigen, doet men er goed aan eerst te o…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €66
tot eind 2025

Registreer je hier