Moeten energiedrankjes voor jongeren verboden worden?

Tweespraak

Energiedrankjes brengen aantoonbare lichamelijke klachten teweeg bij een hoge dagelijkse inname door jongeren. Tijd om de verkoop tot achttien jaar te verbieden, vindt Ann De Guchtenaere.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

Energiedranken, niet te verwarren met sportdranken, beweren de gebruiker snel ‘nieuwe’ energie te bezorgen. Ze bevatten onder meer een hoge dosis cafeïne, taurine, vitamines en mineralen, suiker of zoetstoffen, en ginseng. Het cafeïnegehalte is gemiddeld 32 gram per 100 milliliter. Ter vergelijking: een cola bevat 10 gram cafeïne per 100 milliliter. Een blikje energiedrank van 250 milliliter bevat evenveel cafeïne als een kop koffie. Het aanbevolen dagelijkse maximum cafeïne voor een kind is 2,5 milligram per …

Supermarktketen Lidl België gelooft meer in bewustmaking dan in een volledig verbod op energiedrankjes, zegt woordvoerster Isabelle Colbrandt.

Zestig procent van kinderen en jongeren tussen elf en achttien jaar drinkt energiedrankjes, zo blijkt uit een onderzoek van de VUB. Dat is niet niks. Want laat ons eerlijk zijn, gezond kunnen we de energiedrankjes niet noemen. Ze bevatten veel cafeïne en suiker en zeker voor kinderen zijn ze niet altijd een goede keuze. Volgens kinderartsen kan een teveel aan die drankjes orgaanschade en hartritmestoornissen veroorzaken. Onze Nederlandse collega’s hebben een leeftijdsgrens van veertien ingesteld en in veel Britse supermarkten gaan de drankj…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €32
tot eind 2024

Registreer je hier