Velt Fruitgroep Wevelgem Menen

Podium

Bedreigde diersoorten, daarvan kan iedereen er uit het hoofd een aantal opsommen. Maar wist u dat ook bepaalde fruitsoorten met uitsterven zijn bedreigd? Daar wil een handvol vrijwilligers uit het zuiden van West-Vlaanderen iets aan doen. Aan de hand van theorie- en praktijklessen leiden ze belangstellenden op om de biodiversiteit in onze boomgaarden in stand te houden. Daarnaast gaan ze actief op zoek naar in onbruik geraakte inheemse fruitsoorten. Daar bevolken ze dan hun boomgaarden mee. De mahieupeer, een typische peer uit de regio, is op die manier alvast gered van het uitsterven.

Zo’n vierhonderd fruitsoorten tellen de boomgaarden van Velt Fruitgroep intussen, allen vlak bij Wevelgem gelegen. De leden van de werkgroep spoorden die inheemse soorten, voornamelijk appels en peren, nauwgezet op. Vervolgens gingen ze aan de slag om het voortbestaan ervan te verzekeren. Zo onderhouden ze intussen drie boomgaarden met unieke fruitsoorten van bij ons.
„Vroeger werden boomgaarden naargelang de noden aangeplant”, weet secretaris Dieter Dewitte. „De mensen waakten over variatie, zodat ze lange tijd konden genieten van d…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €32
tot eind 2024

Registreer je hier