Kun je online waardevolle vriendschappen uitbouwen?

Tweespraak

Marjolijn Antheunis onderzoekt de sociale en strategische aspecten van sociale media. Volgens haar toont onderzoek aan dat die hedendaagse middelen wel degelijk onze vriendschappen kunnen versterken.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

Zonder het belang van persoonlijke ontmoetingen te miskennen denk ik dat er heel wat positieve kanten zijn aan digitale vriendschappen.
Bij klassieke vriendschap wordt doorgaans het belang van fysieke nabijheid benadrukt. Die nabijheid is om allerlei redenen niet altijd mogelijk. Dankzij onze smartphones met mobiel internet zijn we vandaag echter voortdurend verbonden met onze vrienden. Dat is op zich al prettig. Door elkaar berichtjes te sturen over iets dat je net hebt meegemaakt of over wat je aan he…

Volgens Stijn Demaré van Tau - Franciscaanse spiritualiteit vandaag vereist echte verbondenheid dat we ons niet enkel figuurlijk, maar ook letterlijk laten raken door de ander.

Vriendschappen op sociale media kunnen nuttig zijn. Je leert immers nieuwe mensen kennen, je onderhoudt contact met vrienden veraf of je pikt de draad weer op met iemand die je al lang niet meer hebt gehoord of gezien. Kan het echter vriendschappen in het echte leven vervangen?
Delen en liken, het lijkt op het eerste gezicht wel een mooi aspect van vriendschap, maar de echte realiteit lijkt soms wel ver te zoeken op sociale media. Instagramfilters doen ons soms letterlijk de wereld door een roze bril zien. Achter het opbod van al die…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €32
tot eind 2024

Registreer je hier