Is er in Vlaanderen ruimte voor wilde dieren?

Tweespraak

Boerenbond is niet tegen een terugkeer van wilde dieren, zegt Sonja De Becker, op voorwaarde dat flexibel wordt ingespeeld op hun dynamiek en burger en landbouwer worden ondersteund.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

Een maatschappij die wenst dat grote wilde dieren terugkeren moet bereid zijn de nodige maatregelen te voorzien zodat de hinder niet zonder meer wordt afgewenteld op bepaalde groepen. Dat is niet meer dan consequent. De zorgen van landbouwers, particulieren en hobbyboeren moeten ernstig worden genomen en niet weggezet als ‘stemmen tegen’.
Grote wilde dieren zoals de wolf en het everzwijn zijn bezig aan een opmars. Bij de wolf gaat het alsnog om een beperkt aantal, maar bij het everzwijn is er in sommige…

Natuurpunt juicht de terugkeer van een aantal grote wilde diersoorten toe. Lieven De Schamphelaere wijst er echter op dat Vlaanderen ondoordacht is omgesprongen met zijn ruimte, ook voor natuur.

De vraag of er ruimte is in Vlaanderen voor wilde dieren is in feite al beantwoord. Door die wilde dieren zelf. Sommige grote soorten vonden de weg terug naar Vlaanderen. Na de blauwe reiger, aalscholver en buizerd volgden de vos, steenmarter, bever en everzwijn. De meest tot de verbeelding sprekende terugkeer is die van de wolf. Zeearend, kraanvogel en edelhert maken hun opwachting vanuit Nederland. Zij passen zich aan onze versnipperde natuur aan. In het verleden werden ze intens vervolgd en regionaal uitgeroeid. Ze hadden genoeg aan onze…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €32
tot eind 2024

Registreer je hier