Woorden veranderen om de samenleving te verbeteren?

Tweespraak

Woordkeuze verhult en laat zien hoe we denken over iemand, meent taalfilosoof Filip Buekens. Dat beseffen we maar al te goed en net daarom leidt het veranderen van woorden niet tot anders denken.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

Toen onlangs iemand opmerkte dat de inrichting van het huis ‘eclectisch’ was, wist ik meteen dat ze bedoelde dat het om een bij elkaar geraapte rommeldoos ging. Woordkeuze verhult en laat tegelijk zien hoe we denken over iemand. Soms is verbale schroom aangewezen. Zeg niet ‘gastarbeider’, maar ‘allochtoon’, luidde het in de jaren 1970. Thans horen we dat je niet meer over de ‘blanke man’ mag spreken, maar over ‘witte mensen’. Een variant, ‘witte mannen’ klinkt seksistisch. Tenzij uitgesproken door een vrouw. D…

Volgens Wouter Van Bellingen, ‘makelaar van de samenleving’ bij JOINC vzw, kan het veranderen van één woord een wereld van betekenis met zich meebrengen en de samenleving zuurstof geven.

Zoals de samenleving evolueert, zo evolueert ook de taal mee, want het ontstaan van nieuwe woorden naast bestaande woorden is immers het sluitstuk van een maatschappelijk proces. Het feit dat het Nederlands evolueert, is een bewijs dat onze taal en onze samenleving springlevend zijn. Het is daarnaast zinvol en wenselijk taal bewust aan te passen om de geesten te helpen rijpen.
Een mooi bijvoorbeeld is de evolutie van het Onzevader. Tot de jaren 1960 werd dat gebeden in het Latijn, vervolgens in het Nederlands. Sinds 2016 wordt een aa…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €66
tot eind 2025

Registreer je hier