Terreinwagens verbieden in het dagelijkse verkeer?

Tweespraak

Volgens mobiliteitsexpert Dirk Lauwers zijn pick-ups en andere terreinwagens dodelijk gevaarlijk en ook nadelig voor het klimaat. Tijd om de aanschaf en het gebruik ervan te ontmoedigen, vindt hij.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

Ik pleit voor het weren van terreinwagens uit stads- en dorpskernen en woonwijken. Zeker voor de zwaarste exemplaren, de pick-ups. Het zijn voertuig-types die oorspronkelijk ontworpen werden voor de Far West. Het zijn vrachtvoertuigen die in onze contreien meestal niet worden gebruikt waarvoor ze eigenlijk zijn bedoeld. Mensen kopen ze gewoon voor het plezier. Bovendien zijn terreinwagens belastingvriendelijk. Je betaalt er minder inschrijvingstaks voor dan voor pakweg een Fiat 500.
De bevoegde Vlaamse …

Frank De Moor, liefhebber en verkoper van terreinwagens, vindt dat dat soort wagens ten onrechte wordt aangevallen. Ze zijn nuttig en maar zo veilig of onveilig als de bestuurder zich gedraagt.

Hebben we terreinwagens nodig? De meeste van die voertuigen worden beroepshalve gebruikt. Daarbij denk ik allereerst aan wie actief is in de tuinbouw of het bosbeheer, maar ook aan wie gasleidingen en elektrische hoogspanningslijnen controleert. Ook bij het trekken van zware aanhangwagens en het vervoer van materiaal en materieel op bouwplaatsen bewijzen dat soort wagens hun diensten. Het zijn slechts enkele voorbeelden van situaties waarin we terreinwagens zinvol gebruiken.
Dan is er het recreatieve en persoonlijke gebruik van terre…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €32
tot eind 2024

Registreer je hier