Kan de democratie meer technocratie gebruiken?

Tweespraak

Volgens filosoof Stefan Rummens is technocratie een tegenstrijdig begrip. Als dusdanig is politiek immers geen technische kwestie, meent hij, en kan technische kennis op zich het beleid niet bepalen.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

Het politieke schouwspel is niet altijd even fraai om naar te kijken. Allemaal ergeren we ons wel eens aan de politieke spelletjes, de eindeloze discussies, de halfslachtige compromissen of het gebrek aan daadkracht van onze politici. Op zulke momenten komt dan soms de gedachte bovendrijven dat het beter zou zijn om het beleid in handen te geven van experts, zoals wetenschappers, economen of andere professionals met kennis van zaken, die weten wat goed voor ons is en die de nodige maatregelen met strakke hand …

Filosoof Thomas Decreus gaat ervan uit dat wetenschap altijd al politiek is. Volgens hem hebben we dan ook een verdere democratisering van beide domeinen nodig, geen kunstmatige scheiding.

In deze coronatijden treden experts almaar vaker op de voorgrond. Dat gaat zelfs zover dat de politicus lijkt te worden vervangen door de expert. Echter, experts zijn, in tegenstelling tot politici, niet verkozen. Bovendien kan politiek niet worden gereduceerd tot een louter technische of wetenschappelijke aangelegenheid. Denken dat de expert de politicus kan vervangen, is ervan uitgaan dat er een politiek voorbij ideologie mogelijk is en dat is zowat het meest ideologische standpunt dat je kunt vertolken.
Dat is de klassieke kritiek…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €66
tot eind 2025

Registreer je hier