Burgers controleren de politie. Terecht of overdreven?

Tweespraak

Dat burgers politietussenkomsten kunnen filmen, is volgens Joery Dehaes van ACV Politie als dusdanig geen probleem. Toch maakt hij enkele kanttekeningen bij de feitelijke omgang met die beelden.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

Het filmen van een politie- tussenkomst is iets dat tegenwoordig geregeld gebeurt. Dankzij de smartphone heeft iedereen immers steeds een camera binnen handbereik. Op zich is het zeker een goede zaak dat burgers de politie kunnen controleren. Als politievakbond kunnen we echter niet anders dan enige nuance in dat debat brengen.
Allereerst is er het probleem van een juridisch kader. De regels van het filmen van de politie staan als dusdanig immers nergens opgetekend in een wet. We moeten dus steunen op d…

Ondanks een aantal neveneffecten is jeugdcriminoloog Joseph El Bacha, zelf oud-politieagent, overtuigd van de meerwaarde van opnames van politietussenkomsten.

„Om bij te dragen aan de maatschappelijke veiligheid, moet elk personeelslid van de Geïntegreerde Politie bij de uitoefening van zijn taken rekening houden met de principes van de gemeenschapsgerichte politiezorg’’, zo staat te lezen op de website van de politie. Welnu, een van die principes is het afleggen van verantwoording aan de samenleving. Dat burgers de politie kunnen controleren, maakt daar zonder meer deel van uit.
Burgers mogen in dat kader ook een politieoptreden filmen. Daarop bestaan slechts weinig uitzonderingen. Net om…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €66
tot eind 2025

Registreer je hier