Moet de overheid normaal onvermijdelijk een beroep doen op onze verantwoordelijkheidszin, dan vergt de strijd tegen COVID-19 volgens filosoof Johan Braeckman bijkomende middelen als nudging.
Mag de overheid rekenen op de verantwoordelijkheidszin van haar burgers? Uiteraard is het antwoord ‘ja’. Mocht dat niet zo zijn, dan bestaat de samenleving immers niet. Burgers nemen tal van verantwoordelijkheden op, familiaal, professioneel, enzovoorts. Onze sociale psychologie is erop gericht kritisch te staan tegenover asociaal gedrag. We ondermijnen dan de reputatie van de overtreders en steunen bestraffingen door de overheid. Een degelijk functionerende samenleving kan zich een aantal vrijbuiters veroorlo…
Zelfs in een crisissituatie als de huidig pandemie mag de overheid volgens Andreas Tirez op de burger vertrouwen. Dan mag ze echter niet zelf diens verantwoordelijkheidszin beginnen te ondermijnen.
Of de overheid mag rekenen op de verantwoordelijkheidszin van de burger, ook in deze coronacrisis? Mijn antwoord tot vóór een paar maanden was volmondig ‘ja’. De prikkels voor de burgers zitten immers goed. We weten al sinds de eerste golf in februari-april dat niet iedereen even vatbaar is voor COVID-19. De sterfte zit allereerst bij ouderen en bepaalde risicopatiënten. Die mensen kunnen we makkelijk identificeren. Het is dan ook te verwachten dat de burger zelf goed kan inschatten of hij of zij, of misschien iemand van zijn of haar dierba…