Moeten we alcohol behandelen als een harddrug?

Tweespraak

Voor alcoholconsulent Michael Niclaus bestaat er geen twijfel over dat alcohol een harddrug is. Volgens hem is het dan ook vreemd dat we een softdrug als wiet niet algemeen aanvaarden, maar alcohol wel.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

Een harddrug is „een middel waar je zowel psychisch als fysisch afhankelijk kunt van worden”. Is alcohol dan een harddrug. Ja. Ziet de bevolking alcohol als een harddrug? Daar heb ik mijn twijfels over. Omdat daarover onduidelijkheid bestaat in de samenleving en omdat de situatie een stuk minder zwart-wit is dan vroeger, bevindt alcohol zich al decennialang in een grijze zone. „Alcohol mag, maar niet te veel”, klinkt het. We beschouwen alcohol als een deel van het leven en van onze cultuur. Daardoor is alcohol…

Als anesthesist beseft Admir Hadzic maar al te goed dat alcohol verslavend kan zijn. Niet alle alcoholische dranken zijn echter een harddrug. Verstandig gebruikt, is bier zelfs een zegen, meent hij.

Als ‘drug’ begrijp ik alle substanties die je geest kunnen veranderen en dat doet alcohol beslist, zoals we allemaal weten. Aldus gedefinieerd is elke drug gevaarlijk, ook alcohol. Je kunt immers eraan verslaafd raken omdat je verknocht raakt aan dat veranderingseffect. Als arts ben ik er me bovendien van bewust dat alcohol niet goed is voor je gezondheid en dat het bij misbruik kan leiden tot heel wat ellende: ongevallen, gebroken families, ondermaatse werkprestaties enzovoorts. Waarom zou een arts dan in hemelsnaam bier op de markt brenge…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €32
tot eind 2024

Registreer je hier