Participatieve, sociale voorstellingen die kwetsbare mensen een stem geven. Theaterwerkplaats Het Gevolg maakt ze in eigen huis, maar sinds 2017 ook met een organisch evoluerend ensemble van leerlingen aan het Antwerpse Centrum voor Basiseducatie Ligo.
Harten gebroken door de dood van geliefden of door kinderen die je vergeten zijn, raad geworteld in rommelige levens, grootse dromen en liefde, veel liefde. Dat alles gaven de spelers van het project GROOT FAMILIE dit jaar een plek op het podium, poëtisch maar puur. Alleen liefde heet het stuk. En ook in de coulissen ontstaat vriendschap, tussen jong en oud en tussen mensen van wie je niet dacht dat ze elkaar zouden vinden.
Via een livestream kon het publiek begin juni zien en horen hoe Alleen liefde begon en eindigde met het gezang van Marceline Kishita. „Als ik zing, vergeet ik mijn problemen, of besef ik dat ik er niet alleen mee ben. Vorig jaar ging ik met mijn leraar naar de voorstelling van GROOT FAMILIE kijken”, vertelt ze. „Ik was geïnteresseerd, want ik wil actrice worden. Het maakte me blij en ontroerde me om mezelf nu in de film te zien.”
„Marceline begon verlegen aan de repetities, maar stond uiteindelijk op indrukwekkende wijze, helemaal in de emotie”, knikt Tania Polak, educatief medewerker bij Ligo Antwerpen en productieleider bij GROOT FAMILIE. „Hoe dan ook heeft regisseur Stefan Perceval een werkvorm ontwikkeld waarin iedereen kan instappen, zowel de mensen van buitenlandse afkomst die bij Ligo Nederlands leren als de studenten die leren lezen, schrijven of rekenen. Ook vrijwilligers sluiten aan op het podium. Die heterogeniteit is erg boeiend.”
GROOT FAMILIE ontstond vijf jaar geleden toen Tania Polak een workshop volgde bij Stefan Perceval, artistiek leider bij theaterwerkplaats Het Gevolg. „Nadien stapte ik meteen naar de directie. Dat moesten wij ook doen”, zegt ze. „Het eerste jaar speelden we een voorstelling in het zaaltje van theater Rataplan, maar het werd groter en groter, tot we vorig jaar op de scène stonden in deSingel.”
Ook de groep breidt uit. „Elk jaar sluiten nieuwe mensen aan, maar er zijn er evengoed die al vijf jaar blijven”, zegt Polak. „Het is een netwerk. We gaan op weekend en bezoeken samen andere voorstellingen. Elke keer staan we ervan versteld hoe divers de groep is en hoe problemen, die je kunt verwachten, altijd opgelost raken.” „In de whatsappgroep van GROOT FAMILIE verschijnen elke dag wel twintig berichten, van verjaardagen tot ‘verdrietigheden’, „Ik bewonder de spelers om hun veerkracht om op te staan” om de kortingsbonnen niet te vergeten”, zegt Stefan Perceval. „Inmiddels is het echt een grote familie.”
De naam van de groep was aanvankelijk de titel van de eerste voorstelling. „We heetten toen nog gewoon Toneelgroep Open School”, zegt Tania Polak. „De titel werd geopperd door een anderstalige jongeman. Nederlandstaligen wezen hem er meteen op dat het wel ‘grote’ moest zijn, maar Stefan stond erop het oorspronkelijke voorstel te behouden en dat groeide door tot de naam van het project.”
GROOT FAMILIE sluit perfect aan bij Percevals werk bij Het Gevolg. „We vertrekken bij de overtuiging dat de kunsten een manier kunnen zijn om mensen te laten geloven in hun eigen verhaal, waardoor ze stappen durven te doen, of dat nu solliciteren betekent of iemand vertellen dat ze hem of haar graag zien”, zegt hij. „In de tweede plaats doen de kunsten hen voelen dat ze door dat verhaal te delen waardering krijgen, onder meer in de vorm van applaus. Bij sommigen helpt die waardering om het Nederlands vlotter op te pikken. Elke editie is even boeiend.”
Perceval en GROOT FAMILIE vertrekken telkens bij de eigen levenservaring van de spelers. „Ik bewonder hen om hun gretigheid en de veerkracht die ze opbrengen om op te staan”, zegt hij. „Je moet je maar voorstellen dat je uit een ver land komt en een verschrikkelijke tocht achter de rug hebt, en dan voor een gek van een theatermaker komt te staan. ‘Waar droom je van? Roep het, luider!’ Dat moet toch een schok zijn. Ik probeer het me telkens voor te stellen. Wat voor ons evidente levenskeuzes zijn, lijken voor hen verre dromen, of zelfs bijna onmogelijk.”
„Ligo werkt als school erg behoeftegericht”, zegt Polak. „Er zijn modules over zeker zijn van jezelf, over handelen in groep en de stad leren kennen. Dat alles komt ook bij GROOT FAMILIE aan bod, met een jaarlijks toneelstuk als ontroerend product.”