Kunnen we beter overstappen op een vierdagenweek?

Tweespraak

Volgens Jeroen Lievens van Femma Wereldvrouwen kunnen we door een vierdagenweek met loonbehoud zowel betaald werk, onbetaalde arbeid als vrije tijd tussen mannen en vrouwen herverdelen.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon
Femma Wereldvrouwen is een koele minnares van de vierdagenweek die de federale regering overweegt. In die samengedrukte werkweek presteer je immers hetzelfde aantal werkuren op minder, maar wel langere werkdagen. Nefast is dat voor mensen voor wie de combinatie van betaald werk, zorg en vrije tijd nu al moeilijk verloopt.
Van een vierdagenweek die minder werkuren telt, worden we echter wel warm. Een kortere werkweek met loonbehoud is immers een kwestie van gezond verstand en van rechtvaardigheid. Gezond verstand, …

Minder uren werken met behoud van loon kan volgens econoom Bart Van Crayenest enkel lukken mits ook de productiviteit sterk toeneemt. Dat is op korte termijn onmogelijk, meent hij.

De laatste jaren duiken om de haverklap voorstellen op om met z’n allen minder te gaan werken. Het meest voorkomende voorstel is om over te stappen naar een vierdagenweek: een werkweek van dertig uren in plaats van de huidige 38 uren, maar wel met hetzelfde loon. Argumenten die daarbij aangehaald worden zijn dat het past in de historische trend naar kortere arbeidstijden, dat werken nu te zwaar of stresserend is en dat we op die manier het werk beter kunnen verdelen over de niet-actieven.
Die argumenten zijn nogal kort door de bocht,…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €32
tot eind 2024

Registreer je hier