Geen btw op groenten en fruit, hogere op suikerwaren?

Tweespraak

Volgens Loes Neven van de vzw Vlaams Instituut Gezond Leven tonen studies aan dat sleutelen aan de voedingsprijzen een veelbelovende strategie is voor het bevorderen van gezonder eten bij de consument.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

Beter en gezonder eten, het is ongetwijfeld een voornemen van velen bij de start van een nieuw jaar. Niet enkel ten gunste van onze gezondheid, maar ook voor het milieu en de planeet. Toch is het sneller gezegd dan gedaan en louter op wilskracht haal je het niet in een wereld vol voedselverleidingen. Het is daarom essentieel dat gezonde keuzes worden aangemoedigd en dat de ongezondere minder voor de hand liggend zijn. Sleutelen aan de prijs is één manier om daarop in te spelen en, zo blijkt uit steeds meer wet…

Nicholas Courant van Fevia meent dat de voedingssector gezonde keuzes makkelijker kan maken voor de consument. Prijzen van bepaalde voeding verhogen, doet echter meer kwaad dan goed.

Dat we allemaal samen moeten werken aan van het verbeteren van de volksgezondheid ligt voor de hand. Daartoe moet je gezondheid centraal te plaatsen op alle relevante beleidsvlakken. Gezonder eten is daarvan een belangrijk aspect. De consumptie van groenten en fruit stimuleren met een lager btw-tarief kan een deel van die oplossing zijn. Hogere taksen op zogenaamd ongezonde voedingsproducten zijn echter niet de oplossing, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie verklaarde in 2018. Zo voerde Finland jarenlang dergelijke taksen in, maar scoort …

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €66
tot eind 2025

Registreer je hier