Is een wereld zonder grenzen mogelijk?

Tweespraak

Politicoloog Pascal Debruyne stelt vast dat het begrip ‘open grenzen’ snel de gemoederen verhit en pleit voor een concrete utopie die ons kan helpen grenzen meer ‘doorwaadbaar’ te maken.

© Reinhart Croon
© Reinhart Croon

De woorden ‘open grenzen’ verhitten snel het debat. Politicoloog Naima Charkaoui verwijst in Het opengrenzenmanifest naar het Overton-venster, het maatschappelijk aanvaarde venster op de wereld. Wat we daardoor zien, vinden we ‘normaal’. ‘Open grenzen’ bekijken ‘we’ door dat venster als abnormaal. Of utopisch? Nu, volgens ecoloog Murray Bookchin is utopisch denken het vermogen om de toekomst te zien in radicaal nieuwe vormen en waarden, een visie op de samenleving die alle huidige vooronderstellingen ervan in …

Volgens socioloog Mark Elchardus is een samenleving zonder grenzen niet enkel weinig waarschijnlijk, maar ook onwenselijk. Grenzen beschermen identiteiten aan weerszijden.

Een wereld zonder grenzen is misschien mogelijk, hoewel onwaarschijnlijk, maar vooral onwenselijk, een nachtmerrie. In het oudste, geschreven verhaal van de mensheid stelt koning Gilgamesh zich vragen bij de muren die zijn stad afbakenen. Die beschermen de inwonenden, uiteraard. De man die onsterfelijkheid zocht, beseft echter dat ze in feite alles beschermen wat hem zal overleven, alles wat hij in zich draagt als onsterfelijkheid. Een grens is een blijk van respect voor de eigenheid van de anderen. Een manier om te erkennen dat onze waarhe…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €66
tot eind 2025

Registreer je hier