Begin april is het opnieuw zover. Dan trekken de leden van Eerlijke Kost Schelle vzw (EKOS) met hun eigen potten en dozen naar CSA Plukboerderij Zinckval om er hun aandeel in de samenaankoop op te halen. Havermout en verschillende soorten bloem, schoonmaakmiddel en kaas: de vzw verzamelt online bestellingen van gezinnen, koopt in bulk en stelt tweemaandelijks een marktje met maatbekers en weegschalen op. „Zo hebben we nauwelijks afval”, vertelt bestuurslid Miel Van de Weyer. „Heerlijk is dat.”
Het platform EKOS ontstond in 2021. „We voelden de noodzaak om lokaal op eerlijk voedsel in te zetten, op respect voor boeren en op de samenwerking tussen producent en consument”, zegt Miel Van de Weyer. „Biogroenten waren er al lokaal verkrijgbaar, maar hoe konden we op de juiste manier andere pure producten bij de mensen krijgen? Dankzij een subsidie van de provincie Antwerpen kregen we de kans om het te proberen. Twee jaar later voelen we ons nog…