Eerlijke Kost Schelle vzw verenigt lokale producenten en consumenten rond duurzame voeding en samenaankoop

Podium

Begin april is het opnieuw zover. Dan trekken de leden van Eerlijke Kost Schelle vzw (EKOS) met hun eigen potten en dozen naar CSA Plukboerderij Zinckval om er hun aandeel in de samenaankoop op te halen. Havermout en verschillende soorten bloem, schoonmaakmiddel en kaas: de vzw verzamelt online bestellingen van gezinnen, koopt in bulk en stelt tweemaandelijks een marktje met maatbekers en weegschalen op. „Zo hebben we nauwelijks afval”, vertelt bestuurslid Miel Van de Weyer. „Heerlijk is dat.”

De dieren van Forestree worden pas geslacht wanneer al het vlees verdeeld is. © EKOS vzw
De dieren van Forestree worden pas geslacht wanneer al het vlees verdeeld is. © EKOS vzw

Deelnemers kopen een oogstaandeel van de groenten van de zelfplukboerderij. Zo delen ze het risico op een minder goede oogst met de producent. © EKOS vzw
Deelnemers kopen een oogstaandeel van de groenten van de zelfplukboerderij. Zo delen ze het risico op een minder goede oogst met de producent. © EKOS vzw

Eerlijke Kost hielp Bert Mees om zijn al te rijkelijke appel- en perenoogst te plukken en op te eten.  © EKOS vzw
Eerlijke Kost hielp Bert Mees om zijn al te rijkelijke appel- en perenoogst te plukken en op te eten. © EKOS vzw

Het platform EKOS ontstond in 2021. „We voelden de noodzaak om lokaal op eerlijk voedsel in te zetten, op respect voor boeren en op de samenwerking tussen producent en consument”, zegt Miel Van de Weyer. „Biogroenten waren er al lokaal verkrijgbaar, maar hoe konden we op de juiste manier andere pure producten bij de mensen krijgen? Dankzij een subsidie van de provincie Antwerpen kregen we de kans om het te proberen. Twee jaar later voelen we ons nog…

Lees meteen verder

Ik ben nog geen abonnee

Word abonnee
voor €32
tot eind 2024

Registreer je hier